Коментарите са изключени

От близо с пастор Амеров

Интервю с Огнян Амеров

Пастор @Огнян Петров Амеров е роден на 11.11.1953г. в гр.Варна. Баба му, Елза Петрова, е една от основателките на Евангелска Петдесятна Църква – Варна. Благодарение на нейните молитви се спасяват родителите и сестра му Елза Кокончева. Той остава най-накрая, като “блудния син”, описан в Словото, на който му трябвало време, за да дойде на себе си. Това с Божията помощ и молитвите на целият му дом се случва през 1979г., когато той предава живота си на Господ Исус Христос.

Кога прие Исус за личен спасител?

Приех Исус за свой личен спасител, когато бях на 25 години.

Кога откри личното си призвание?

Открих личното си призвание на 25 години, след като приех Исус за личен спасител.

Какво работиш?

Пастир съм на църквата в гр. Девня и районен координатор на район Варна.

Какво точно включва работата ти?

Работата ми е изключително разнообразна. Тя включва от проповядването на евангелието и душегрижието за хората от Девня, до проповядването и строителството на църкви в целият район на Варна. Като районен координатор към ЕПЦ Варна – това е църквата майка, имам привилегията да проповядвам още в около 15 църкви, които имат персонални служители. Моето задължение е да координирам цялостната дейност на църквите във всяка една област.

От кога проповядваш в ЕПЦ Девня?

В Девня проповядвам систематично от 20 години, но започнах още преди 25-26 години епизодично.

Разкажи ни за първата си проповед.

Спомням си много добре първата си проповед. Тя беше върху Деяния на Апостолите 13:27 и беше озаглавена „ЩЕ ИЗПЪЛНИМ ЛИ ПРОРОЧЕСТВАТА БЕЗ ДА ГИ РАЗБИРАМЕ???” Беше много много вълнуващо…тогава усетих за първи път и Божият призив. Беше преди 35 години – колко бързо минаха годините…

Какво би посъветвал стартиращите проповедници?

Съветите, които мога да дам към стартиращи проповедници са следните:

1. Да изследват задълбочено писанията;
2. Ревност за лични откровения и по-малко да подражават на хора, колкото и велики да са те;
3. С малко думи да се научат да казват много неща;
4. Проповядването за мен е като строителството на къща: поставяне на основи, стени и покрив, а именно: увод, изложение и заключение. Адреса на къщата да бъде на видно място – заглавието на проповедта трябва да бъде нееднократно подчертавано.
5. Успешно да комбинират словото с примери от живота.

От какво се нуждае един проповедник, за да е успешен в служението си?

Какво значи успешен проповедник? Сигурно този, който има много плод, но… дали е траен? Тук ще си позволя малко повече, а имено първо се изкушавам да дам пример, който чух. „Един проповедник пастирувал в една църква няколко години и никой не се спасил. Само едно малко момченце започнало да идва на църква и останало в църквата. Търпението на ръководството се изчерпало и те го извикали и му казали че е желателно да се оттегли от служение, за да освободи мястото за друг по-даровит пастир. И той се оттеглил, разбира се, като неуспешен пастир. Но минали години и това детенце, което по негово време започнало да ходи на църква пораснало. Да, пораснало и станало не кой да е, а самият Били Греъм – най-великият евангелизатор на 20 век. Но за да бъдеш поне малко успешен трябва ПРИЗИВ, само желание
не е достатъчно. Голямото желание обикновено те прави добър говорител, но за да бъдеш плодовит проповедник трябва призив, трябва помазание и най-важното да откликнеш на Божият призив на правилното време и място. Именно в младостта се допускат най-много грешки. Обикновено младите в повечето случаи се надценяват, но ако си в Божия призив, рано или късно ще се напаснеш на правилното място в тялото Христово и ще дадеш траен плод.

С какви трудности се сблъскваш в служението си?

Най-голямата трудност за мен е пътуването през зимните месеци. Пътищата са в много лошо състояние особено през зимата, но благодаря специално на Бог за неговата уникална защита и грижа. Държа да подчертая, че с колегите от районните църкви, както и с църквата майка сме в прекрасни отношения и това е залог за траен плод.

Какви са наблюденията ти за християнството в България?

Християнството в България е повече традиция, отколкото начин на живот.

Смяташ ли, че църквите трябва да са по-активни онлайн?

Да, онлайн може да се достигне до много повече хора и в тази посока трябва да се работи.

Коя част от работата ти най-много ти допада?

Най-много обичам да помагам на начинаещи проповедници и да ги изграждам като такива чрез слово и лични съвети. Може би, защото никой навремето не го е правил за мен.

А кое е най-голямото предизвикателство в това, което правиш?

Да достигнем с Евангелието до най-бедните и малцинствени села и градове, в това трудно за България време.

Какво обичаш да правиш през свободното си време?

През свободното си време обичам да съм със семейството си и когато мога да спортувам. Много обичам да плувам.

Какво е посланието ти към читателите на нашия блог?

Търсете повод да благовествате за вашият Господ и помагайте на вашите пастири с каквото можете.

Публикувано в Други, Екип с етикети , , , , , , , , , , , , , , , . Постоянна връзка.

Коментарите са забранени.