Коментарите са изключени

История на ЕПЦ Девня

Пастор Огнян Амеров разказва:

Годината е 1969.

Двама млади, пришпорили своят мотопед (мисля, че става въпрос за старите балканчета) пътуват до Девня, тогава все още село. И съвсем случайно, срещайки по пътя си семейството на Слави и Иванка Динкови, им благовестяват истината Христос и така на практика първите благовестители посяли семето в град Девня (тогава все още село) се казват Ванко и Лидка Делчеви, а първите двама повярвали християни са Слави и Иванка Динкови.

Само след броени месеци повярват още няколко човека, един от които е все още живата легенда на църквата ни сестра Деспа Ангелова на 80 години.
Най-стария член на ЕПЦ Девня

Деспа Ангелова
Снимка/ © epc-devnia.org

Тогава, в разцвета на своята младост, тя не се срамува да заявява открито своята вяра. След тях, на сцената на благовестието се появява едно друго много ревностно и всеотдайно семейство – семейството на брат Павел и сестра Ваня Ефремови, членове на Петдесятната църква във Варна още от своето повярване. Бог влага в сърцата им изгарящото желание да работят в района около Варна. Изключително смирени и всеотдайни, те кръстосват на шир и длъж, проповядвайки благата вест за Спасителя.

Когато в църквата в Девня повярват около 9 – 10 човека, там на място биват издигнати и ръкоположени в сан на дякони семейството на брат Гергин и сестра Калина Гергинови. С изключително постоянство и любов те посвещават своята младост на Божието дело в този град. В интервала между 1980г. и 1990г. в Девня проповядват още двама изключителни мъже на вяра – Брат Георги Вичев и Брат Милко Шиваров и неговата всеотдайна съпруга сестра Мария. Именно през 1987 година след една делнична служба на спирка „Студентска“, брат Милко Шиваров ме извика на страна и ме попита с много любов в очите:“Оги искаш ли да послужиш в района???“

Отговорът ми беше „ДА!!!“

Брат Милко Шиваров беше човекът предложил ми възможността да послужа именно в Девня. Той ме покани, представи ме на църквата и аз станах част от тогавашния неорганизиран, но реално съществуващ екип на благовестители в района около гр Варна. И така, епизодично, в месеца един два пъти аз започнах да посещавам обществото от вярващи в този град. Мисля, че беше пролетта на 1991 година, когато брат Гергин ми предложи официално да го заместя и да поема църквата.

След време на размисъл и молитва аз приех. Започнах да проповядвам редовно всяка седмица … и за моя голяма радост хора започнаха да идват и да остават в църква. Решихме да излезем от приземния етаж, където се събирахме и се преместихме в дома на сестра Димка Люцканова на улица „Димитър Полянов“ №22, в малко по-голямо помещение и с доста по-добри условия за провеждане на богослуженията. Тук през двете години на престой в служение се включи и един много ревностен младеж брат Румен. Тук беше поставено началото на детското служение. Когато се умножихме и започнахме да прехвърляме 30 човека отново сменихме мястото на събранията. Преместихме се в центъра в дома на сестра Калинка Русева.

Края на 1992г. Бог ни призова заедно с моята съпруга и ние напуснахме работните си места и се посветихме изцяло в служение. През 1993г. зимата (февруари месец) Бог помогна и ние закупихме дворно място със стара постройка на ул. „Дунав“ №7а. Още същата година започнахме ремонта и строителството на църковната сграда… и за около 2 години вече имахме прекрасен молитвен дом, в който до ден днешен продължаваме нашите събрания.

През 1996г. преживяхме невероятно съживление. Връщайки се от конференцията в Лейкуд чърч, САЩ. Благословени и насърчени от изключителното помазано служение на пастор Джон Остин, ние проповядвахме словото и канихме хората на покаяние. Наехме голям автобус под наем и с него всеки петък обикаляхме кварталите на Девня и довеждахме хората на църква. За много кратко време седящите 120 места бяха пълни и започнаха да се появяват правостоящи и техния брой растеше всеки месец. Тогава Бог направи поредното чудо. Той ни помогна за много кратко време да построим втора църковна сграда в квартал Повеляново и хората, които идваха от там при нас, останаха в новата църква. Там в момента служат семействата на брат Живко и сестра Галя Зидарови и сега в Девня функционират две петдесятни църкви, които работят съвместно с разбирателство и любов за достигането на недостигнатите. И Бог продължава да благославя и да умножава. Всичката слава е за НЕГО – най-великият!!!

Публикувано в Без категория, Други, История, Новини | Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , |
Коментарите са изключени

Моли се днес №8

Молитва за всеки ден

Молитва за всеки ден

Моли се днес – Pray Today #8

Отче, благодаря Ти, че ме подготвяш да върша добрите дела, които си подготвил. Аз не съм средностатистически. Аз не съм обикновен. Аз съм създаден за величие и принадлежа на Всемогъщия Бог. Благодаря Ти за Твоята вярност в името на Исус! Амин.

Father, thank You for preparing me to do the good works You have prepared. I am not average.I am not ordinary.I am created for greatness, and I belong to Almighty God. Thank You for Your faithfulness in Jesus’ name! Amen.

#epcdevnia #praytoday

Публикувано в Молитва | Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , |
Коментарите са изключени

Числото 7

Числото 7 в библията

Защо решихме да празнуваме точно числото 700?

Преди много години един велик математик на име Иван Панин направи някои впечатляващи открития относно библейската математика. Панин беше гений в математиката. Той беше признат за един от десетте мъже в неговата област по целия свят на времето си. През 1882 година той се дипломирал в университета Харвард. Малко след дипломирането си станал християнин. Знаел перфектно гръцки и еврейски език. Нито гръцкият, нито еврейският имат числа, но вместо това използват букви от азбуката си, за да представят цифрови стойности. Знаейки това, Панин започнал да замества цифрови стойности с букви, докато изучавал Библията. Докато изучавал заместените числа, той бил учуден от невероятно детайлният математически дизайн, който изпъквал пред него. Запленен, той продължил изучаванията си! Колкото по-дълбоко навлизал в Библията, толкова повече бил убеден, че математиката би могла да отключи някои дълбоки тайни в тази велика Книга.

Стих по стих, глава по глава, книга по книга, цялата Библия е написана със същия невероятен математически дизайн, който стои много над способността на физическия ум да го създаде. Този вид дизайн вероятно не би могъл да бъде завършен от човешкия ум.

Д-р Панин научно доказа, че не е възможно Библията да бъде написана само от обикновени човешки същества, но че тя е свръхестествена, боговдъхновена, дадена от Бога книга! Д-р Панин доказа, че Библията има печат, който е предпазва от подправяне. Ако подправите Библията под каквато и да е форма, вие ще разчупите печата. Печатът е поставен в самата Библия, под повърхността, извън обикновеното око. Печатът има предназначението на воден знак. Под повърхността на голяма част от произведената хартия хората поставят невидим воден печат. Водният печат не може да бъде видян с просто око. Той се показва само, когато някой го освети с инфрачервени лъчи. Бог постави невидим воден знак, или печат под повърхността на Своето Слово и математиката е инфрачервената светлина, която го излага пред нашите очи.

Печатът или водният знак е ЧИСЛОТО СЕДЕМ (7). Числото седем е наречено „съвършеното число”. Същият печат е скрит под повърхността на гръцкия и еврейски текст на Библията не само на няколко места, но буквално навсякъде. Стих след стих, глава след глава, където и да се погледне, се вижда свидетелство, че Библията е неоспоримото Божие Слово.

Когато се огледаме около нас, виждаме същия печат в творението. Бог подпечати работата Си върху творението с печат, или воден знак – същото число седем и кратни на седем. Например, развитието на човешкия ембрион е в точни периоди от седем. Забележете, десет периода от 28 дни, което е 4 х 7. Проверете и ще бъдете учудени от точността на този закон. Пълното нормално време е 280 дни, или 40 х 7. Библията казва, че човекът беше създаден от пръстта на земята. Човешкото тяло се състои от 14 елемента, или 2 х 7, също както земята, или пръстта! Медицината ни казва, че човешкото тяло подновява всяка клетка на всеки седем години, също така пулсът пие по-бавно на всеки седми ден. Дори слънчевата светлина е направена от седем различни цвята.

Още примери. Земята е само 49 пъти, или 7 пъти по 7 по-голяма от луната. Луната завършва обиколката си около земята на 28-я ден, което е 4 х 7. Погледнете малките птици: защо яйцата на домашната кокошка – в инкубатор или под кокошката в гнездото, се излюпват на 21-я ден, или 3 х 7. Канарчето – за 14 дни, или 2 х 7. Патицата – на 28-я ден, или 4 х 7. Друг вид патица – на 35-я ден, или 5 х 7. Златният орел – на 35-я ден, или 5 х 7. Петнистият орел – на 21-я ден, или 3 х 7. Царският орел – на 35-я ден, или 5 х 7. Някои разновидности на пъдпъдъка – за 21 дена, или 3 х 7, други разновидности – за 28 дена, или 4 х 7. Соколът – за 28 дена, или 4 х 7. Ястребът – за 21 дена, или 3 х 7.

Проверете и ще видите, че всяка от следните птици мъти яйцата си за брой дни, които са кратни на седем. Големите разновидности на совата – за 28 дни. Другите за 21 и 14 дни. Императорският пингвин – 49 дни, другите пингвини – за 42 дни. Някои щрауси за 56 дни, други – 63 дни, но всички са кратни точно на седем. Белочелата водна кокошка 14 дни, паунът 28 дни, морската птица 21 дни, бялата яребица 21 дни, жеравът 28 дни, глухарът за 21 дни и така нататък; можем да продължим, но мисля, че схванахте картината досега. Бог постави печата си, или водния знак върху цялото творение.

За да не се чувстват пренебрегнати, нека да видим какво Бог направи за някои животни. Погледнете малката мишка. Периодът на бременност за това семейство е само 21 дни, или 3 х 7. Заекът и плъхът 28 дни, или 4 х 7. Котката 56 дни, или 8 х 7. Кучето 63 дни, или 9 х 7. Лъвът 98 дни, или 14 х 7. Овцата 147 дни, или 21 х 7.

След като видяхме тези факти, може ли някой да се съмнява, че Бог е поставил печата Си дори и върху творението? Ако Бог пази творението Си с невидим печат и воден знак, няма ли да направи същото за Словото Си? Тези неща не се случват просто така при все, че няма значение за птицата, или животното, за инкубационния период, или периода на бременност, това са брой числа, кратни на седем, но има значение за Бог.

В Писанията забелязваме, че Бог работи с човека също с периоди по седем. Когато погледнете разпределението в Библията, можете да видите седем различни периода от Божията работа с човека. Сега ние се намираме в края на шестия период. Седмият и последен период хлопа на вратата. Идващият седми период ще доведе Исус обратно на земята. Бог дори обяви седмия ден за почивка. Забележете, Божието Слово твърди, че обхватът на човешкия живот ще бъде „70 години”, тоест десет по седем.

Да се върнем обратно и да погледнем развитието на човешкия ембрион и да го видим в десет различни периода от 28 дни, или четири по седем, което прави точно нормалното време от 280 дни, или 40 по седем, или 40 седмици. Числото 40 също има значителна роля в Писанието. В цялата Библия това е Божието число на изпитание. Потопът продължи 40 дни и 40 нощи, Мойсей беше 40 дни на планината, Израел беше 40 години в пустинята, Ниневийците имаха 40 дни, за да се покаят, Христос беше 40 дни в пустинята и беше 40 дни на земята след възкресението Си.

Сега забележете как числото седем е използвано на повърхността на Писанието. На прокажения беше казано да се потопи седем пъти в реката Йордан. Ако той беше спрял на шестия път, нямаше да бъде изцелен. На децата на Израел беше заповядано на седмия ден да маршируват около Ерихон седем пъти. Поглеждайки в книгата Откровение какво виждаме? Седем църкви, седем Божии духове, седем светилника, седем звезди, седем печата, седем ангели, седем тръби, седем гърма, 42 месеца, или 6 по седем и т. н.
На науката е добре известно, че има числова схема в творението и че всичко се движи по математически закони. Чрез самия закон на математиката д-р Панин доказа, че Библията е цялостното и завършено Божие Слово. Настоящата ни Библия не е книга, която съдържа Словото на Бог, тя е Божието Слово!
Говорихме за това как числото седем беше използвано на повърхността на Писанието, но сега нека да погледнем как е използвано под повърхността, или как е използвано като печат, или воден знак, който не се вижда. Трябва да изследваме еврейския и гръцкия текст, за да видим този превъзходен печат. Те са тайнствено скрити от простото око под повърхността на оригиналния текст. Следват няколко примера, но не абсолютно всички, за тези скрити печати.

Погледнете пасажа Битие 1:1. Числото на еврейските думи е точно седем. Сега пребройте числото на еврейските букви в тези седем думи и ще откриете, че броят на буквите се разделя съвършено на седем и се умножават точно по седем. Броят на буквите в седемте думи е 28, или четири по седем! В тези примери всеки числов „факт” или „седем”, който се появява в структурата на текста, е наречен „числово свойство”.

ПЪРВО: както вече казах, числото на еврейските думи в този стих е седем.

ВТОРО: броят на буквите в седемте думи е 28, или четири по седем.

ТРЕТО: първите 3 от тези 7 думи съдържат подлога и сказуемото на изречението. Тези три думи се превеждат: „В началото Бог създаде”. Броят на буквите в тези три еврейски думи е 14, или 2 по 7. Последните четири от тези седем думи са допълнението на изречението. Те са преведени така: „…небето и земята”. Броят на буквите в тези последни четири еврейски думи е точно 14, или 2 по 7.

ЧЕТВЪРТО: последните четири еврейски думи се състоят от две допълнения. Първото е „небето”, второто е „земята”. Броят на буквите в първото допълнение е 7. Броят на буквите във второто допълнение е 7.

ПЕТО: трите водещи думи в този стих от седем думи са „Бог”, подлогът, и „небето” и „земята” – допълненията. Броят на буквите в тези три еврейски думи е точно 14, или 2 по 7. Броят на буквите в другите четири думи на стиха е 14, или 2 по 7.

ШЕСТО: най-кратката дума е в средата. Броят на буквите в тази дума и думата отляво на нея е 7.
СЕДМО: броят на буквите в средната дума и думата отдясно на нея е 7.
Сега, за да покажем същия вид печат и воден знак в гръцкия език, нека да отидем при книгата на Матей и да изследваме част от нея. Ще погледнем Матей 1:1-17. Първите 17 стиха в книгата на Матей формират сами по себе си естествено логично разделение, защото се занимават с един определен предмет – родословието на Христос. Тези първи 17 стиха от гръцкия Нов Завет се състоят от две главни части. Първата обхваща стихове 1-11, а втората – от 12-17 стих. Всяка част съдържа удивителни числови свойства в структурата на текста си.

ПЪРВО: броят на гръцките речникови думи, използвани в първите единадесет стиха, е 49, или 7 по 7. Речниковите думи могат да бъдат различни от общите думи. Например думата „и” може да бъде използвана три, или четири пъти в пасажа, но ще бъде броена само веднъж, защото се повтаря.

ВТОРО: броят на буквите в тези 49 думи е 266, или 38 по 7.

ТРЕТО: от тези 266 букви гласните са 140, или 20 х 7, а съгласните – 126, или 18 х 7.

ЧЕТВЪРТО: от тези 49 думи броят на думите, които започват с гласна, е 28, или 4 по 7. Броят на думите, които започват със съгласна е 21, или 3 по 7.

ПЕТО: от 49-те гръцки речникови думи, броят на съществителните е 42, или 6 по 7. Думите, които не са съществителни са седем.

ШЕСТО: от 42 съществителни в първите единадесет стиха броят на собствените съществителни е точно 35, или 4 по 7. Броят на нарицателните съществителни е 7.

СЕДМО: броят на гръцките букви в тези 7 нарицателни съществителни е 49, или 6 по 7. Удивително е да се забележи, че в тези 7 нарицателни съществителни има повече от 20 числови свойства.
Можем да продължим в този дух, но мисля, че вече схванахте идеята. Тези числови свойства се намират в цялата Библия, втъкани по такъв начин, че нито едно човешко същество не е способно да постави началото им. Изброих само няколко примера от две глави в Библията. Помислете сега, тези свойства се намират във всеки стих в Писанието. Невъзможно е за никой, освен за Бог, да създаде такова нещо!
Числови стойности. И в еврейския, и в гръцкия език всяка буква, дума, изречение и пасаж имат определена „числова стойност”, или „математически сбор”. Хиляди от тези „по седем”, или „свойства” се намират в числовите стойности и математическия сбор на структурата на Святото Писание.

Евреите и гърците не са използвали цифри като 1, 2, 3, 4 и т. н., за да изразят числа, защото в техните езици нямат числа. Всяка буква в азбуката им има числова стойност. Например, ако един евреин, или грък иска да напише „1”, той ще напише първата буква от азбуката си. Ако е искал да напише „2”, ще напише втората буква от азбуката си, и така нататък. Такава е била аритметиката в еврейския и гръцкия. С други думи и в еврейския, и в гръцкия език всяка буква в азбуката замества число, като в същото време си е и буква. Тъй като всяка буква има числова стойност, подобно всяка дума има числова стойност, защото всяка дума е съставена от две, или повече букви. За да научите числовата стойност на дадена дума, просто съберете числовите стойности на всички букви в думата и общият сбор ще образува числовата стойност на тази дума. Точно както всяка дума има числова стойност, такава имат и всеки параграф, изречение и книга.

Нека да погледнем някои числови стойности на известни имена в Писанието. Знаем, че числовата стойност на Антихрист е „666”: „Тук е нужна мъдрост; който е разумен, нека сметне числото на звяра, защото е число на човек; а числото му е шестстотин шестдесет и шест” (Откровение 13:18). Сега нека да съберем буквите в името ИСУС и да намерим Неговата числова стойност. В гръцкия език „Исус” се буквува „I-E-S-O-U-S”. „I” означава „10”, „E” символизира „8”, „S” символизира „200”, „O” означава „70”, „U” – „400” и „S” – „200”. За да видим кое е числото, стоящо зад името на Исус, ние прибавяме тези стойности и събираме общата сума, или числото на името на Исус е „888”. Сега сравнете числото на Исус с това на Антихрист, което е „666”. Това странно сравнение ни кара да се чудим и изумяваме.
Сега нека да се върнем за момент и да погледнем първия стих от Битие. В стиха има три важни съществителни – „Бог”, „небето” и „земята”. Числовите стойности на тези три съществителни са съответно 86, 395, 296. Когато съберем тези три цифри, откриваме, че общата им стойност е 777, или 111 по 7.

Използвани източници:

http://www.evangelsko.info/?p=6105#sthash.gWEvid1N.kgzLGbX7.dpbs

Публикувано в Други | Етикети: , , , , , , , , , , , , , , |
Коментарите са изключени

Важно – прочети!

Малко предистория

От началото на годината публикациите, които се постват във Facebook за със значително намалено влияние (organic reach), следователно обхвата на статусите сериозно се е понижил и много фен страници не могат да достигнат до всичките си последователи. Според специалисти в уеб бранша се счита, че обхвата на една фен страница достига до около 3% от последователите си.

Точно заради това в cлeдвaщитe peдoвe щe Bи пpeдлoжим вариант ĸaĸвo дa направим заедно, за да може информацията да достига до Вас, нашите последователи.

Често ни се налага да cпoдeляме аудио проповеди, видео проповеди, молитви за всеки ден, аудио библия и т.н., ĸoeтo ни cтpyвa определен ресурс.

Bъпpeĸи тoвa, Фeйcбyĸ иcĸa oт нac дa плaтим премия (peĸлaмa), зa дa дocтигнeм дo пoвeчe oт Вас нaшитe фeнoвe, които вече сте харесали нашата страница, защото желаете съдържанието, което публикуваме.

Ако не го пpaвим Вие нашите фeнoвeтe нямa дa пoлyчите инфopмaциятa, ĸoятo иcĸaте и зapaди, ĸoятo cте ни последвали.

Бихте виждали платени публикации, насърчени от алгоритмите на Фейсбук.

Bиe разбира се нe знаете зa вcичĸo тoвa (или повечето от Вас).

Mнoгo oт Вас не са фейcбyĸ cпeциaлиcти или пъĸ нe ce интepecyвaт oт eжeднeвнитe пpoмeни тaм.

И тoвa, чe нe ce пoявявaмe на Вашата стена (Feed), вepoятнo нямa дa Ви нaĸapa дa миcлите нeщo пo-paзличнo oт тoвa, чe пpocтo нe cме aĸтивни и нe cъздaвaмe cъдъpжaниe.

Много голяма част от Вас глeдaт eдинcтвeнo cвoя нoвинapcĸи пoтoĸ и едва ли се сещат редовно да преглеждат страницата ни www.facebook.com/epcdevnia

Koгaтo сте xapecaли нaшaтa фeн cтpaницa, нe сте ocъзнaвaли ĸaĸвo ce cлyчвa зaд ĸyлиcитe. Вие сте cтaнaли нaши последователи, зaщoтo иcĸaте oщe oт това, което имаме да Ви дадем.

Вие нe знaете, чe Фeйcбyĸ иcĸa дa cи плaтим, зa дa Ви дaдe cъдъpжaниeтo, ĸoeтo иcĸaте.

И какво правим сега?

Ако си наш последовател и цениш съдържанието, което публикуваме, и желаеш да го получаваш на време, можеш да се регистрираш за нашия бюлетин по няколко различни начина посочени по-долу.

1. Чрез таб: „Бюлетин на ЕПЦ Девня“, разположен в горната дясна част на фейсбук страницата ни.
Фейсбук newsletter

2. Регистрационната форма на уеб сайта на www.epc-devnia.org, разположена в лявата колона на всяка страница.
Уебсайт newsletter

3. Регистрационна форма в нашия Блог, разположена в горната дясна част на страничната колона.
Блог newsletter

Като заключение не подценявайте и бутоните „харесва ми“ и „сподели“. Те могат да бъдат силно оръжие за достигане на хора за Господа. Заради теб Божието слово достига до милиони по света. Нека продължим. Чрез записването за нашия Бюлетин Ти си гарантираш, че словото ще достигне до теб, а чрез бутона „харесва ми“ до по-широка аудитория от потребители. Благодарим ти!

Публикувано в Други, Новини | Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , |
Коментарите са изключени

Моли се днес №7

Молитва за всеки ден

Молитва за всеки ден

Моли се днес – Pray Today #7

 
Отче, днес посвещавам всяка област на моя ум, воля и емоции на Теб. Помогни ми да живея ежедневието си като пример за Твоята любов. Нека Те почитам във всичко, което правя, така че моето ежедневие да печели уважението на другите в името на Исус. Амин.

Father, today I dedicate every area of my mind, will and emotions to You today. Help me live my daily life as an example of Your love. Let me honor You in all I do so that my daily life wins the respect of others in Jesus’ name. Amen.

#epcdevnia #praytoday

Публикувано в Други, Молитва | Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , |
Коментарите са изключени

Избери си шапка

Памучна шапка с козирка

Харесваш ли шапки от чист памук?

Кой от двата модела да си изберем #Cap1 или #Cap2?
Помогни ни да си изберем спортна шапка и дай своя глас в коментари, като изпишеш номера на шапката, която ти харесва #Cap1 или #Cap2.

Разгледай моделите → http://on.fb.me/1fWhF5V

Do you like caps from pure cotton?

Which of the two models to choose from # Cap1 or # Cap2?
Help us to choose a sports hat and give your vote in comments such numbers spell the hat that you like # Cap1 or # Cap2.

Have a look at the models → http://on.fb.me/1fWhF5V

Публикувано в Други, Съвети | Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , |
Коментарите са изключени

Моли се днес №6

Молитва за всеки ден

Молитва за всеки ден

Моли се днес – Pray Today #5

 
Отче, благодаря Ти за Твоята благодат и милост в живота ми. Благодаря Ти, че ми даде сили да се справя с всичко, което се изпречва на пътя ми. Аз те обичам и получавам Твоето овластяване във всяка област от живота си в името на Исус! Амин.

Father, thank You for Your grace and mercy in my life. Thank You for giving me the strength to handle anything that comes my way. I love You and receive Your empowerment in every area of my life in Jesus; name! Amen.

#epcdevnia #praytoday #bible #church #devotion #bulgaria #varna #devnia #newsletter #евангелска #петдесятна #църква #молитва#библия #българия #варна #девня

Публикувано в Молитва | Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , |
Коментарите са изключени

От близо с пастор Амеров

Интервю с Огнян Амеров

Пастор @Огнян Петров Амеров е роден на 11.11.1953г. в гр.Варна. Баба му, Елза Петрова, е една от основателките на Евангелска Петдесятна Църква – Варна. Благодарение на нейните молитви се спасяват родителите и сестра му Елза Кокончева. Той остава най-накрая, като “блудния син”, описан в Словото, на който му трябвало време, за да дойде на себе си. Това с Божията помощ и молитвите на целият му дом се случва през 1979г., когато той предава живота си на Господ Исус Христос.

Кога прие Исус за личен спасител?

Приех Исус за свой личен спасител, когато бях на 25 години.

Кога откри личното си призвание?

Открих личното си призвание на 25 години, след като приех Исус за личен спасител.

Какво работиш?

Пастир съм на църквата в гр. Девня и районен координатор на район Варна.

Какво точно включва работата ти?

Работата ми е изключително разнообразна. Тя включва от проповядването на евангелието и душегрижието за хората от Девня, до проповядването и строителството на църкви в целият район на Варна. Като районен координатор към ЕПЦ Варна – това е църквата майка, имам привилегията да проповядвам още в около 15 църкви, които имат персонални служители. Моето задължение е да координирам цялостната дейност на църквите във всяка една област.

От кога проповядваш в ЕПЦ Девня?

В Девня проповядвам систематично от 20 години, но започнах още преди 25-26 години епизодично.

Разкажи ни за първата си проповед.

Спомням си много добре първата си проповед. Тя беше върху Деяния на Апостолите 13:27 и беше озаглавена „ЩЕ ИЗПЪЛНИМ ЛИ ПРОРОЧЕСТВАТА БЕЗ ДА ГИ РАЗБИРАМЕ???” Беше много много вълнуващо…тогава усетих за първи път и Божият призив. Беше преди 35 години – колко бързо минаха годините…

Какво би посъветвал стартиращите проповедници?

Съветите, които мога да дам към стартиращи проповедници са следните:

1. Да изследват задълбочено писанията;
2. Ревност за лични откровения и по-малко да подражават на хора, колкото и велики да са те;
3. С малко думи да се научат да казват много неща;
4. Проповядването за мен е като строителството на къща: поставяне на основи, стени и покрив, а именно: увод, изложение и заключение. Адреса на къщата да бъде на видно място – заглавието на проповедта трябва да бъде нееднократно подчертавано.
5. Успешно да комбинират словото с примери от живота.

От какво се нуждае един проповедник, за да е успешен в служението си?

Какво значи успешен проповедник? Сигурно този, който има много плод, но… дали е траен? Тук ще си позволя малко повече, а имено първо се изкушавам да дам пример, който чух. „Един проповедник пастирувал в една църква няколко години и никой не се спасил. Само едно малко момченце започнало да идва на църква и останало в църквата. Търпението на ръководството се изчерпало и те го извикали и му казали че е желателно да се оттегли от служение, за да освободи мястото за друг по-даровит пастир. И той се оттеглил, разбира се, като неуспешен пастир. Но минали години и това детенце, което по негово време започнало да ходи на църква пораснало. Да, пораснало и станало не кой да е, а самият Били Греъм – най-великият евангелизатор на 20 век. Но за да бъдеш поне малко успешен трябва ПРИЗИВ, само желание
не е достатъчно. Голямото желание обикновено те прави добър говорител, но за да бъдеш плодовит проповедник трябва призив, трябва помазание и най-важното да откликнеш на Божият призив на правилното време и място. Именно в младостта се допускат най-много грешки. Обикновено младите в повечето случаи се надценяват, но ако си в Божия призив, рано или късно ще се напаснеш на правилното място в тялото Христово и ще дадеш траен плод.

С какви трудности се сблъскваш в служението си?

Най-голямата трудност за мен е пътуването през зимните месеци. Пътищата са в много лошо състояние особено през зимата, но благодаря специално на Бог за неговата уникална защита и грижа. Държа да подчертая, че с колегите от районните църкви, както и с църквата майка сме в прекрасни отношения и това е залог за траен плод.

Какви са наблюденията ти за християнството в България?

Християнството в България е повече традиция, отколкото начин на живот.

Смяташ ли, че църквите трябва да са по-активни онлайн?

Да, онлайн може да се достигне до много повече хора и в тази посока трябва да се работи.

Коя част от работата ти най-много ти допада?

Най-много обичам да помагам на начинаещи проповедници и да ги изграждам като такива чрез слово и лични съвети. Може би, защото никой навремето не го е правил за мен.

А кое е най-голямото предизвикателство в това, което правиш?

Да достигнем с Евангелието до най-бедните и малцинствени села и градове, в това трудно за България време.

Какво обичаш да правиш през свободното си време?

През свободното си време обичам да съм със семейството си и когато мога да спортувам. Много обичам да плувам.

Какво е посланието ти към читателите на нашия блог?

Търсете повод да благовествате за вашият Господ и помагайте на вашите пастири с каквото можете.

Публикувано в Други, Екип | Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , |
Коментарите са изключени

Моли се днес №5

Молитва за всеки ден

Молитва за всеки ден

Моли се днес – Pray Today #5

 
Отче, днес посвещавам всяка област от живота си на теб. Помогни ми да живея живот на почтеност и чест. Благодаря Ти, че ежедневно ме зареждаш с блага, докато те поставям на първо място във всичко, което правя в името на Исус. Амин.

Father, today I dedicate every area of my life to You. Help me to live a life of integrity and honor. Thank You for daily loading me with benefits as I put You first in everything that I do in Jesus’ name. Amen.

#epcdevnia #praytoday

Публикувано в Молитва | Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , |
1

Запознайте се със Симона

Симона Петкова
@Симона Петкова е гордият пионер в мултимедийния екип на #epcdevnia!
Тя се присъедини към отбора съвсем навреме.
Родена е на 15.07.1990. Родителите и са повярвали, когато е била на 2 годинки, така че е израснала в църква, но животът и се променя през 2004 година когато осъзнава, че не може да направи и крачка без Исус да върви пред нея, и да направлява животът и.

А ето и още малко и за нея самата!

От кога работиш в мултимедийния екип?

През 2009 година завърших средното си образование със специалност информатика и ИТ и поради тази причина реших, че ще мога да бъда в помощ на мултимедийния екип на църквата ни, но едва от скоро съм в него.

Какво точно включва работата ти?

Все още съм нова в екипа и се обучавам. Към момента отговарям за записването и качеството на записа на проповедите, както и за качването им в сайта и социалните мрежи, за да могат да достигнат до повече потребители. Вярвам, че с времето ще научавам повече неща, за да бъда по-полезна в обслужването на нашите потребители.

А кое е най-голямото предизвикателство в това, което правиш?

Най-голямото предизвикателство за мен е да отговоря на очакванията на всички в екипа, защото доста от нещата са нови за мен, но вярвам, че с Божията помощ ще се справя.

Какво обичаш да правиш през свободното си време?

През свободното си време обичам да се срещам и общувам с приятели, да чета, както и да се грижа и забавлявам с малката ми приемна сестричка.

Публикувано в Други, Екип | Етикети: , , , , , , , , , , |